De mest berømte Thairettene

# De mest berømte Thairettene

Thailand er et land med svært rik matkultur med eksotiske smaker og ingredienser. Thaimaten er kjent for sin kombinasjon av friskhet fra Thaibasilikum og lime sammen med et kick av chilli. Spennende smaker som Galangalrot og utstrakt bruk av kokosmelk gir maten en særegen smak som har blitt svært populær utenfor Thailands landegrenser i løpet av de siste tiårene. I dag trenger man ikke å dra til Thailand for å nyte god thaimat. Her på denne siden har vi skrevet om restauranter som serverer god thaimat, og et par thairetter man kan lage hjemme.

I denne artikkelen går vi igjennom de mest populære thairettene og deres hovedingredienser og smaker.

Pad Thai

Denne retten er lett å like for alle ganer, og det er derfor det er den første på vår liste. Den kan lages i mange ulike varianter, men basisversjonen består av stekte nudler, egg, grønnsaker og bønnespirer som stekes sammen i en wok. Deretter kan den kombineres med skalldyr eller kylling. Før servering topper man retten med knuste peanøtter, fiskesaus og en skvett limesaft for et friskt kick.

Tom Kha Gai

Denne kyllingsuppen kombinerer flere gode og eksotiske smaker. En favoritt blant de som liker litt mildere thaimat på grunn av kokosmelken som gir en fyldig konsistens. Den friske aromaen i suppen stammer fra galangalroten, finhakket chillipepper og sitrongress.

Tom Yum

En ekte klassiker, men med et skikkelig kick. Mange foretrekker nok Tom Kha Gai da en ekte Tom Yum er for sterk for mange. Akkurat som Tom Kha Gai benyttes sitrongress og galangalrot, men det er ingen kokosmelk. Suppens aromaer forsterkes ved bruk av umamiboosteren fiskesaus. Det finnes flere varianter av suppen men den er kanskje mest populære med skalldyr eller langtidskokt storfekjøtt.

Som Tum

Denne friske salaten fra Nord-Thailand har en særegen smak og et kick man sent vil glemme. Papayasalaten er kanskje den retten som tar flest nybegynnere på sengen. Papaya og grønnsaker sammen høres jo ut som en frisk kombinasjon, men chilli og hvitløk gir denne salaten et helt eget temprement. En vanlig Som Tum består av papaya som blir revet i små biter, sammen med cherrytomater og bønnespirer. Chilli og hvitløk knuses i en morter og blandes inn i salaten.

Thai Green Curry

Curry er en gryterett som er allemannseie i hele Asia, men akkurat som våre gryteretter varierer de mye fra land til land. Hovedgrunnen til at en rett klassifiseres som curry er at den baseres på en krydderpuré laget av friske urter og aromater. Grønn curry får sitt navn fra den friske grønne fargen. I tillegg bruker man ingefær, sukkererter, Thaibasilikum, Kaffirlime, kylling og aubergine for å skape en mektig gryterett.

Massaman Curry

Denne gryteretten passer for alle smaker og er hverken for sterk eller for mild. Den kombinerer eksotiske smaker med mørt storfekjøtt. Den sterke rødfargen kommer fra bruken av rød karripasta og tomater. Den serveres best med ris og knuste peanøtter på toppen.

Mango Sticky Rice

Denne desserten er noe man absolutt må få med seg i eller utenfor Thailand. Ris med høyt stivelesesinnhold kokes i kokosmelk for å skape en søt rispudding. Moden mango skjæres i biter og serveres sammen med risen. Kombinasjonen av kokos og mango gir det beste av eksotiske smaker i en rett uten at det blir for sterkt eller for mektig.