En matreise til Thailand

Thailand er et land man bare må oppleve! Et land som er rikt på kultur, varierte landskap, eksotisk mat og et svært imøtekommende folkeslag. Mange har visse negative konnotasjoner forbundet med Thailand, men de burde man bare legge fra seg med en gang. Landet har utrolig mye å by på dersom man våger å se etter det. I denne artikkelen går vi gjennom en reise til ulike steder i Thailand med et fokus på matkulturen og de eksotiske smakene. Vi har bevisst valgt ut steder som unngår mange av de negative forbindelsene mange har med Thailand, og derfor vil ikke turen gå innom steder som Phuket eller Pattaya. Disse stedene passer best for de som ønsker å bo på fine hoteller, dra ut på byen og ligge på stranda. Ønsker man å oppleve mer av det ekte Thailand bør man løfte blikket.

Avreise fra Norge

En flytur fra Norge til Thailand tar rundt 11 timer og det finnes flere direkteruter fra Oslo Gardermoen Hovedlufthavn. En slik flyreise kan fort bli kjedelig, men siden mange flyselskaper i dag tilbyr trådløst Internett på sine fly kan man benytte seg av Unibet registreringsbonus og spille sine favorittspill for å få tiden til å gå.

Bangkok

Thailands hovedstad er en by med mer enn åtte millioner innbyggere – og dette merkes! Her kan man omtrent ikke bevege seg uten å støte på store folkemengder og et yrende byliv. Byen skjuler likevel mye kultur og historie og er absolutt verdt et besøk. Om vi måtte velge en matopplevelse man bør få med seg i Thailand må det være det flytende grønnsaksmarkedet. Her samles grønthandlere langs elvebredden for å selge frukt og grønt fra sine båter. Her kan man prøve ut frukt og grønt man aldri har sett før. Thailands nasjonalfrukt Mangosteen har et helt spesielt utseende, og en svært god smak. Om du skulle kjenne en sterk lukt i markedet så er det mest sannsynlig ikke dårlig mat, men frukten durian. Denne frukten er svært populær i Sørøst-Asia og smaker langt bedre enn den lukter. Smaken er svært fyldig og minner ikke veldig mye om frukt.

Chiang Mai

Denne mellomstore byen i Nord-Thailand er svært kjent for sin gamleby og naturskjønne omgivelser. Den ligger omkranset av fjell og daler hvor mye av Thailands landbruk har foregått i århundrer. Inne i sentrum finner man en historisk bydel med flere gamle Buddhist-templer som man absolutt bør få med seg. Drar man litt utenfor Chiang Mai kan man besøke den lille byen Pai hvor svært mange drar for å komme nærmere naturen. Det er svært populært å dra til Pai for å meditere eller å lære seg den tradisjonsrike kampsporten Muay Thai.

Koh Lanta

Denne perlen av en øy ligger en kort fergetur utenfor Krabi. Her finner du kritthvite strender og blått vann omgitt av en svært rolig atmosfære. Gamlebyen Sala-Daan har et variert utvalg av butikker og restauranter, men her på øya finner du ingen kjøpesentere eller nattklubber. Du finner mye historie i de ulike fiskerlandsbyene på øya og de lokale markedene bugner av lokalt produsert frukt og grønnsaker. Her på øya bør man virkelig få med seg et måltid med fersk sjømat, men også en forfriskende mango shake i den stekende varmen. Fordi tilgangen på frukt er så stor vil man finne gateselgere som selger oppkuttet frukt i porsjonstørrelse eller shaker bestående kun av frisk frukt og isbiter. Mange blir kanskje overrasket over at man kan høre islamske bønnerop på øya, men dette har en god forklaring. Nord i Thailand er de fleste thaier buddhister, mens sør i Thailand finnes det mange som er muslimer. Dette stammer i stor grad fra nærheten til Malaysia hvor majoriteten av innbyggerne er muslimer.